ORSZÁGOS JÓTÉKONYSÁGI HORGÁSZAT

Az első Országos Jótékonysági Horgászat napja 2021. szeptember 11.

12

Nógrád megye

Maconkai-víztározó a Mátra hegység lábánál terül el. Nógrád megye legnagyobb felületű állóvize. A Zagyva folyónlétesült, Bátonyterenye Maconka és Dorogháza határán. Magyarország egyik legnépszerűbb szabadidő- és halastava. Számos kitüntető cím, elismerés és versenycsúcs birtokosa, valamint nemzetközileg is ismert.

időpont

2021. szeptember 04.

szombat

helyszín

Maconkai-víztározó

Bátonyterenye

Útvonaltervezés ide

Program

A létrehozására az első tervek, a Kisterenyei és a Mátraverebélyi tározókéval együtt az 1970-es években a Zagyva tározós vízrendezése beruházási program keretében készültek el.
1975-ben a Zagyva folyó felduzzasztásával (153+120 fm-ben) alakították meg. Dombvidéki jellegű, közepes nagyságú. Földanyagú völgyzárógáttal és hossztöltéssel van ellátva.  Mindezt a Kisterenye–Kál-Kápolna-vasútvonal és a 23-as főút határol.
A vízgyűjtő terület 40%-a erdővel borított. A Mátra északnyugati és a Cserhát keleti lejtője tartozik ide, mérete 176,7 m2. A tározó teljesítőképessége árvízcsúcs-csökkentésre 1 123 000 m3. Az ivóvíz tározása 781 000 m3. A tározó alvízi szelvényén mindenkor tovább engedendő ökológiai vagy élővíz mennyisége 30l/s.
A tározó fő feladatként árvízvédelmi célokat szolgál. Emellett biztosítja a Bátonyterenyei Vízmű Kft. nyersvíz szükségletét. Turisztikai, elsősorban horgász központ is. Csak egyszer volt eddig szükség komoly árvízvédelemre. 1999-ben került sor erre, amikor a folyamatos esőzések miatt a vízszint emelkedés több esetben a 1,5 métert is meghaladta. A tárazó alatti mederszakaszon a víz elöntötte Bátonyterenyét. A gátak védelmében a zsilipeket ki kellett nyitni. Ennek következtében jelentős mennyiségű hal is kiúszott a tározóból.
A tárazó az 50%-os területnövekedéssel, 2002-ben Nógrád megye legnagyobb felületű állóvize lett. Emelt szintű előtárazót, tározó szigeteket, külön horgásztatható tórészleteket, öblöket és két versenypályát is létrehoztak. Ezek kiválóan alkalmas horgászati és egyéb szabadidős célokra is.
2007. február 20-án horgászati hasznosításra megállapodás született a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDV-VIZIG) a tározó halászati hasznosítója és a Bátonyterenye-Maconka Szabadidő és Sporthorgász Egyesület (BSHE) között. A vízszintszabályozás, vízszinttartás, a tározó töltéseinek állagvédelme, a műtárgyak kezelése a KDV-VIZIG feladata. A horgászat ennek figyelembevételével folytatható. A közös megállapodásban többek között rögzítették, hogy a tározóban összesen 630 000 m3 víz tározható. 1 170 000 m3 tározóteret esetleges árvíz befogadására mindenkor szabadon kell hagyni. Rögzítették, hogy hol végezhető horgászati tevékenység. valamint azt is, hogy a halak etetése csak olyan mértékű lehet, ami nem rontja a vízminőséget.

részt veszek a jótékonysági horgászaton részvétel
hullám hullám
HELYSZÍNEK ÉS TUDNIVALÓK 2021
Szeptember 11 és Szeptember 19.-én a térképen megjelölt helyszíneken vehetsz részt az első 2021-es Országos Jótékonysági Horgászat rendezvényén. A terület kiválasztásával minden információt megtudhatsz a helyszínről a programról és a támogatott intézményről is.
OJH
Vegyél részt 2021. szeptember 11.-én az Országos Jótékonysági Horgászaton és támogasd a rászoruló gyermekeket.
Terveink szerint 2022-től már Magyarország minden megyéjében megrendezésre kerül az esemény. Szeretnénk, ha minél többen tudnának segíteni azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány következtében elveszítették egyik vagy esetleg mindkét szülőjüket.

Válassz a helyszínek közül

01
04
12
17
20
01-marker
04-marker
12-marker
20-marker
01 04 12 20

így támogathatod a tevénykenységünket

Minden jogi vagy természetes személy támogathatja az Országos Jótékonysági Horgászat tevékenységét, aki annak szellemiségével egyetért.

támogató partnereink

The fishing and hunting channel Fox rage Fox Halcatraz Hírös yacht Leveleki horgász paradicsom MOHOSZ FÖHESZ Balatoni Halgazdálkodási NZRT. Egy természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021 Országos Jótékonysági Vadászat