ORSZÁGOS JÓTÉKONYSÁGI HORGÁSZAT

Az első Országos Jótékonysági Horgászat napja 2021. szeptember 11.

11

Komárom-Esztergom megye

Az Pilismaróti - öböl mesterségesen, kavicsbányászat következtében létrehozott Duna-öblözet. A Duna partján az 1704,8 és az 1706,7 km-re párhuzamosan, a szobi révhez és az erdészeti pihenőhöz vezető két aszfaltozott út között terül el. Területe: 70 hektáron fekszik.

időpont

2021. szeptember 19.

vasárnap

helyszín

Pilismaróti-Öböl

Pilismarót

Útvonaltervezés ide

Program

A Duna-kanyar jobb parti oldalán, Pilismarót község határában fekszik. Átellenben a Duna bal partján lévő Szobbal és Zebegénnyel. Maga az öböl a Dunával párhuzamosan. A szobi révhez és az erdészeti pihenőhöz vezető két aszfaltozott közút között terül el. Gépkocsival a 11-es országúton érhető el.

Távolsága Budapesttől 55 km. Esztergomtól 10 km. Hosszanti partjain dűlőúton lehet közlekedni. Az öböl közvetlen közelében két kemping található délkeleti irányban. Az egyik közvetlen mellette, a másik mintegy 500 méterre a zebegényi átkelő kishajójárat kikötőjénél. A faházak mellett sátorban is lehet lakni. Esztergom és Visegrád közelsége folytán ezek idegenforgalmi nevezetességei is szerepet kaphatnak a családi horgász-kirándulásokban. Nemzeti múltunk történelmi emlékeinek meglátogatása kedvelt úticél. A Dunai öböl megközelíthetősége miatt a közeli Pest és Komárom-Esztergom megyéből érkező horgászokon kívül a fővárosiak is szívesen látogatják.

A vízterület a Duna magyarországi szakaszán szinte egyedülálló élő helyet képvisel. 1.900 méter hosszú és átlagosan 370 méter széles öblözet átlagos vízmélysége 4 m. A kavicstermelés természetéből kifolyólag helyenként 5-8-10 méteres részek is találhatók benne. Az időközben megtelepedő vízinövényzet (hínár) az ívási feltételeket javítja. Vize élesen elkülönül a Dunáétól. Halállományát tartósan ott élő, valamint átmenetileg megjelenő fajok jellemzik.

A halfaunának állandó tagjai a ponty, a keszegfélék,  a dévér- és a karikakeszeg, a vörösszárnyú keszeg, a bodorka. Jelentős a ragadozó állomány a süllő, a csuka, balin és a harcsa. Megtalálható az ezüstkárász és a legfontosabb takarmányhal, a szélhajtó küsz, illetve az utóbbi években a géb.

Az öböl teljes nyitottsága folytán a Duna vízállásának és az időjárás változása függvényében a halállomány egy része bármikor mozgásban lehet. Megjelenhet a szilvaorrú keszeg, a paduc, a jász, a márna, az amur, a fehér- és a pettyes busa. Az öböl kedvező adottságánál fogva több halfaj kedvelt ívóhelye. Ezek közül legjelentősebb a süllő és a csuka ívása, szaporodása.

Az öböl a horgászat mellett más vízisportok, hétvégi kirándulások céljaiként is egyrenagyobb népszerűségnek örvend. Ezáltal jelentős hatással volt a közvetlen mellette fekvő Pilismarót és a közeli települések turisztikai adottságaira. Az öböl felé irányuló turisztikában még ma is a családi horgászturizmus a jellemző. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az ide kiadott éves jegyek darabszámát meghaladja a napi területi engedélyek száma.

Az öbölben az elmúlt években több rekord méretű hal is horogra került. Ez tovább növelte a horgászok érdeklődését. Az állományát a hasznosító szövetség rendszeresen telepíti.

Az öböl vízminőségi adottsága jó, vize általában kavicsrétegen át szűrt víz. Magasabb vízállások következtében azonosul teljesen a Duna-vízzel. Ennek következtében a Duna ezen a szakaszon III-IV. osztályba sorolt vizénél sokkal jobb. A vízminőség megőrzése a térségben érdekeltek közös ügye.

részt veszek a jótékonysági horgászaton részvétel
hullám hullám
HELYSZÍNEK ÉS TUDNIVALÓK 2021
Szeptember 11 és Szeptember 19.-én a térképen megjelölt helyszíneken vehetsz részt az első 2021-es Országos Jótékonysági Horgászat rendezvényén. A terület kiválasztásával minden információt megtudhatsz a helyszínről a programról és a támogatott intézményről is.
OJH
Vegyél részt 2021. szeptember 11.-én az Országos Jótékonysági Horgászaton és támogasd a rászoruló gyermekeket.
Terveink szerint 2022-től már Magyarország minden megyéjében megrendezésre kerül az esemény. Szeretnénk, ha minél többen tudnának segíteni azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány következtében elveszítették egyik vagy esetleg mindkét szülőjüket.

Válassz a helyszínek közül

01
04
12
17
20
01-marker
04-marker
12-marker
20-marker
01 04 20

így támogathatod a tevénykenységünket

Minden jogi vagy természetes személy támogathatja az Országos Jótékonysági Horgászat tevékenységét, aki annak szellemiségével egyetért.

támogató partnereink

The fishing and hunting channel Fox rage Fox Halcatraz Hírös yacht Leveleki horgász paradicsom MOHOSZ FÖHESZ Balatoni Halgazdálkodási NZRT. Egy természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021 Országos Jótékonysági Vadászat